Премиера на документалния филм "Кой ще напише нашата история" по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста - 27 януари

По повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста - 27 януари, Организацията на евреите в България "Шалом" Ви кани на единствената премиера за България на документалния филм "Кой ще напише нашата история". Премиерата е част от световното събитие, в рамките на което филмът ще бъде излъчен в един ден в над 200 зали в 40 страни по света. Партньори на инициативата са ЮНЕСКО, Мемориал Шоа (Mémorial de la Shoah), Световният еврейски конгрес, Музеят на Холокоста във Вашингтон и др.

В рамките на събитието ще бъдат обявени и имената на двамата кандидати, които ще получат стипендия "Благодарност към Скандинавия" на Българо-американската образователна комисия "Фулбрайт". Стипендията е израз на благодарност към българския народ за спасяването на българските евреи през Втората световна война и се връчва 11-а поред година съвместно с ОЕБ "Шалом" и Американския еврейски комитет.

27 януари, неделя, 17.00 часа в зала "Йерусалим" на Еврейския културен дом в София, бул. "Александър Стамболийски" 50

За филма

През ноември 1940 г., дни след като нацистите затварят 450 хиляди евреи във Варшавското гето, тайна група журналисти, учени и лидери на общността решават да окажат съпротива. Водени от Емануел Рингелблум и позната под кодовото име „Онег Шабат“, тази тайна група дала обещание, че ще се бори срещу нацистките лъжи и пропаганда не с оръжия или голи ръце, а с молив и хартия. Сега, за първи път, тяхната история е разказана в пълнометражен документален филм. Сценарист, режисьор и продуцент е Роберта Гросман, а изпълнителен продуцент – Нанси Спилбърг. „Кой ще напише нашата история“ използва записките от архива на Онег Шабат, като ги смесва с нови интервюта, невиждани досега кадри и шокиращи възстановки, за да ни върне години назад в атмосферата на гетото и живота на тези смели бойци от съпротивата. Те успяха да надвият своя безпощаден враг с най-силното оръжие – истината – и рискуваха всичко, така че архивите им да оцелеят след войната, макар самите те да не успяха.

 

Постер на филма

 

 

Трейлър на филма на https://www.youtube.com/watch?v=WpXB2UruoUc

Още за филма на http://whowillwriteourhistory.com/about-the-film/
 

***

Филмът е с продължителност 95 мин., оригинална версия на английски език и български субтитри.

ВХОД СВОБОДЕН!


Източник: Организация на евреите в България "Шалом"