НАГРАЖДАВАТ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОСМИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС НА ЦЕНТЪР „АЛЕФ”

Бургас ще събере млади автори от 5 страни

Center ALEFОфициалната церемония за награждаването на победителите в Осмия литературен младежки конкурс: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, ще се състои на 24 юни 2021 г. от 19 часа в Международен конгресен център Бургас.

Конкурсът се организира от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и вече осем години успява да привлича вниманието на младежите към темата за стойността на човешкия живот, за добротворството и героизма на българите, които не са се уплашили и са спасили своите съграждани – евреи от хитлерофашистката военна машина и ужасите на Холокоста по време на Втората световна война.

Над 1200 млади литературни дарования са се включили в осемте издания на конкурса. Повече от 50 са наградените участници. Над 40 български ученици са получили стипендии и парични награди. Наградата на победителите в 4-то, 5-то и 6-то издание на състезанието беше под формата на специално пътуване до Израел за участие в Международен конгрес за млади лидери.

От тази година конкурсът е международен и ще събере в Бургас млади привърженици на мира и толерантността от 5 държави.

От 2021 г. нататък победителите в конкурса от България ще имат право да получават и годишна държавна стипендия.

Всички номинирани разкази се събират в специален сборник - книжно издание. Заради силното си емоционално въздействие, художествена стойност и възпитателна роля Министерството на образованието и науката обяви сборника за учебно помагало и допълнение към уроците по история. Творбите, включени в сборника, са четени в часовете по история и цивилизация, обединени в национална кампания под надслов „Час по достойнство”.

Тази година в оспорваната надпревара са се включили общо 180 младежи, с художествени разкази на тема: „Ще ви разкажа за моя спасител”.

До финала са достигнали 31 участници – 20 от България и 11 от чужбина – Израел, Полша, Словакия и Германия. Техните разкази ще бъдат събрани в четвъртия по ред сборник, издаден от Център „Алеф”, който през тази година ще е двуезичен – на български и английски език.

Повече информация за конкурса на сайта на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” е член на НССЕИВ.

На добър час на събитието!