Новини

Стартира цикълът от обучения за младежи по проект „T.E.A.M.3 – Заедно постигаме повече“

На 11-12 септември 2021 г. ,в хотел „ Шипка“, в София, се проведе първото от четирите обучения на десетте ромски младежи,  които се обучават за общностни фасилитатори по проект Т.E.A.M.3 - Заедно можем повече“. Обученията са насочени към изграждане на теоретични и практически умения на младежите по темите.

Темата на първото обучение бе „Фасилитиране на местни общности“ и бе посрещната с голям интерес от участниците.

Младежите се включиха с енергия и голяма мотивация в отделните модули и направиха първи успешни опити за самостоятелно фасилитиране.

Евреите отбелязват РОШ А ШАНА (НОВА ГОДИНА). Честит празник!

Според еврейския календар започва 5782 година.

По този повод поздравяваме всички наши колеги и приятели, които честват празника, с пожелание за мирна, здрава, успешна и сладка година – „Шана това у’метука“!

Провеждат се семинари по приобщаващи местни политики по проект „T.E.A.M.3 – Заедно постигаме повече“

В дните 30 август – 3 септември 2021 г. в Пампорово се провеждат два семинара по въпроси, свързани с приобщаващи местни политики с участието на заинтересовани страни на областно и местно равнище.

Представители на Секретариата на НССЕИВ участваха в първото онлайн издание на Семинара за превенция на геноцида в Средиземноморския басейн

Семинарът е организиран от Институт Аушвиц за предотвратяване на геноцид и масови зверства

От 24 май до 4 юли т.г. Институтът Аушвиц за предотвратяване на геноцид и масови зверства организира първото издание на "Семинара за превенция на геноцида в Средиземноморския басейн" - онлайн издание, с подкрепата на Държавния музей Аушвиц-Биркенау и Конференцията по исковете (Claims Conference).

In memoriam Напусна ни Антон Карагьозов

С прискърбие съобщаваме за кончината на Антон Карагьозов, председател на Фондация за регионално развитие „Рома 1995“, дългогодишен член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Със своя богат опит и неуморен труд той беше утвърден авторитет за общността и уважаван партньор на редица организации и институции.

Секретариатът на НССЕИВ изразява своите най-искрени съболезнования към семейството и близките на Антон Карагьозов.

Поклон пред паметта му!

 

Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България навърши 30 години

Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България e уважаван, дългогодишен член на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. 

Проведе се дискусионна среща по проект „T.E.A.M.3– Заедно постигаме повече“

На 20.08.2021 г. се проведе дискусионна среща по проект „T.E.A.M.3– Заедно постигаме повече“, No 101008352 — TEAM3 — REC-AG-2020 / REC-RDIS-NRCP-AG-2020, финансиран по Програма „Права, равенство и гражданство” (2014-2020) на Европейския съюз.

Информация във връзка с одобрени кандидати за общностни фасилитатори по проект T.E.A.M.3 - Заедно постигаме повече

С оглед на собственоръчно подадени откази от Принцеса Иванова и Иван Иванов те са заместени от първите две резерви от списъка с одобрените кандидати: Ангел Симеонов и Ахмед Ахмед.

2 август – Европейски възпоменателен ден на Холокоста над ромите по време на Втората световна война

През 2015 г. Европейският парламент прие резолюция 2 август да бъде признат за Европейски възпоменателен ден на Ромския Холокост по време на Втората световна война.

Повече информация :

Международен алианс за възпоменание на Холокоста https://www.holocaustremembrance.com/news-archive/roma-genocide-remembrance-day-2021

Одобрени кандидати за общностни фасилитатори по проект T.E.A.M.3 - Заедно постигаме повече

Във връзка с обявеното набиране на 10 младежи от ромски произход, които да бъдат обучени за общностни фасилитатори и включени в изпълнението на проект Т.E.A.M.3 - Заедно можем повече, финансиран от Програма “Права, равенство и гражданство“ (2014-2020 г.) на Европейския съюз, през 2021-2023 г., по-долу е списъкът с одобрените кандидати:

Евелина Димитрова

Принцеса Иванова

Иван Иванов

Михаил Мишев

Тадео Бузов

Анна-Кристина Николова

Камелия Маркова

Христо Христов

Георги Самиров

Северина Николова