Център за еврейско-българско сътрудничество Алеф обяви VІ-я национален литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Темата на шестото издание на конкурса е: ДА ОБИЧАШ, ВЪПРЕКИ...

Този път младите автори ще трябва да смесят реалност с въображение и да разкажат истории за любов и приятелство между българи и евреи.

Освен ученици от VIII до XII клас, в шестото издание на творческата надпревара ще могат да участват и студенти от цялата страна на възраст от 19 до 25 години.

Конкурсът ще се проведе в две категории – за средношколци и за студенти. Във всяка от категориите участниците ще се състезават за първа, втора и трета награда – съответно по 400, 300 и 200 лева.

Задачата на участниците е да напишат художествен разказ за любовта, приятелството, разбирателството, взаимопомощта и саможертвата между българи и евреи. Герои могат да бъдат както реални личности или сюжети, които се основават на действителен случай, така и напълно родени от въображението. На основата на прочетено в учебници и книги, видяно във филм или в музей, научено от хора, преживели война, холокост и други човешки изпитания, младите автори трябва да създадат своя история. 

Крайният срок за получаване на творбите е 1 март 2018 година. 

Според регламента 20 от авторите – участници в конкурса в двете категории ще бъдат номинирани и ще участват в тържествената церемония по награждаване в Бургас на разноски на организаторите през пролетта на 2019 година. От тях ще бъдат излъчени победителите в двете категории. Организаторите са предвидили и поощрителни награди.

Във виртуалната библиотека на сайта на Център „Алеф„ са поместени библиография, филмография и публикации по темата, които могат да предизвикат творческата фантазия и уменията на разказвачите. Препоръчаната литература съдържа 49 заглавия, а филмографията предлага 25 филма.

Художествените разкази не трябва да надхвърлят 5 страници. 

Срокът за тяхното получаване е 1 март 2019 година,  на електронна поща center.alef@gmail.com или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център Алеф.

Плакат на конкурса

 

 

Още информация може да намерите на: http://alef-bg.org/ .