България почете 76 годишнината от спасяването на еврейските ни сънародници

„Заедно за България, заедно за Европа“

За първи път днес (10 март 2019 г.) по улиците на София мина шествие на толерантността и единението на българския народ по повод Деня на спасението на българските евреи - 10 март, под мотото: „Заедно за България, заедно за Европа“. Проявата бе организирана съвместно от Организацията на евреите в България "Шалом" и Столична община и бе уважена от множество официални гости, сред които народни представители, вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, Националният координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата и зам.-външен министър г-н Георг Георгиев, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, представители на Столичен общински съвет, депутати, дипломати, общественици, членове на еврейската общност от цялата страна и представители на израелската общност у нас.

Сред българските политици се открояваха председателят на парламентарната група на политическа партия  ГЕРБ г-н Цветан Цветанов, председателян на Софийската организация на БСП г-н Калоян Паргов, депутати от различни политически сили и др.

Националният съвет по етническите и интеграционните въпроси /НССЕИВ/  към Министерския съвет  бе представен от неговия зам. – председател г-н Георги Кръстев и представител на Секретариата на НССЕИВ.  

Сред представителите на дипломатическия корпус бяха  посланиците на Държавата Израел Н.Пр. г-жа  Ирит Лилиан, на САЩ Н.Пр. г-н Ерик Рубин, на Великобритания Н. Пр. г-жа Ема Хопкинс, на Федерална република Германия Н.Пр. Херберт Салбер и др.  

Началото бе поставено пред храм Света София, където се издига Сердикийският едикт за толерантност, с който през 311 г. император Галерий дава молитвена свобода в рамките на Римската империя. Церемонията по откриването като домакин води зам.-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, в присъствието на Негово високоблагоговейнство иконом Ангел Ангелов – предстоятел на древния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“ и духовен надзорник на Софийска епархия,  а към множеството граждани отправи специално обръщение вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева:

"Днес е една от най-светлите дати, написана в най-мрачния период на човешката история и ден, в който се гордея с българския народ“, каза министър Захариева. Тя припомни, че с доблестта на българското общество, политици, Църквата и народа преди 76 години българската държава, която тогава е съюзник на нацистка Германия, спасява над 48 000 свои сънародници от еврейски произход. „С това страната ни показа, че смелостта и хуманизмът могат да се преборят със силата, безразсъдството и лудостта дори и в най-мрачни времена“, подчерта още вицепремиерът.

Голямо вълнение сред участниците в шествието предизвикаха думите на г-жа Бети Давидова, родом от Казанлък, очевидец на събитията от преди 76 години: "Преди по-малко от месец подписах Манифест: Заедно срещу езика на омразата и днес отново съм тук, за да заявя своята отговорност и готовност да се боря с всички сили, за да не се повтори историята от годините на Холокоста в Европа," каза тя.

Под звуците на любимата песен на българските евреи по света "Хубава си моя горо", участниците в шествието се отправиха по символичния маршрут. С минута мълчание на Паметника на Незнайния войн бе почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и безименните спасители. Оттам шествието продължи към храм-паметник "Св. Александър Невски", откъдето след отслужена литургия към него се присъединиха духовници от Българска православна църква - Българска патриаршия, водени от Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква.

Следваща спирка по маршрута беше сградата на Народното събрание - от там към множеството се присъединихa председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цвета Караянчева и г-н Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски конгрес . 

Шествието достигна Паметника на спасението, където се състоя традиционната церемония по отбелязване на годишнината от спасението и почитане паметта на 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот - тогава под българска администрация, изпратени в нацистките лагери на смъртта.

Бяха произнесени слова на признателност към българския народ за спасяването на нашите еврейски сънародници от   и поднесени венци и цветя.  

Цветя бяха поднесени от името на заместник министър-председателя, председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет г-н Томислав Дончев.

Източник:  Организация на евреите в България "Шалом" и собствена информация.

*

*  *

С вълнуваща заключителна церемония в Централната Софийска синагога приключиха честванията по повод 76-та годишнина от спасяването на българските евреи.

Началото й постави великолепно акапелно изпълнение от 11-годишната Леа Тодорова, а в продължение на вечерта музикален реверанс към аудиторията в препълнената синагога направиха маестро Марио Хосен със своите ученици Виктор Василев, Диана Чаушева, Далия Чолакова, Славина Теневa, както и Лиляна Кехайова на чело.

Обръщения към гостите отправиха домакинът на церемонията и председател на Централния израилтянски духовен съвет г-жа София Коен,  Националният координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата г-н Георг Георгиев, Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски конгрес и председателят на фондацията в грижа на оцелелите от Холокоста "Цедака - Шалом" г-н Максим Бенвенисти, който сподели подробности от продължаващата инициатива по откриването на информация за спасители на български евреи "Незабравените лица на спасението". Бе прочетен и благодарствен адрес от организациите и сдруженията на българските евреи в Израел.

Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет бе представен на церемонията от неговия зам.-председател г-н Георги Кръстев.

С награда "Шофар" на ОЕБ "Шалом" за всеотдайната му работа срещу антисемитизма и езика на омразата беше отличен г-н Георг Георгиев, а посланиците на Израел в България Н. Пр.Ирит Лилиан и САЩ у нас Н. Пр. Ерик Рубин получиха високото отличие за огромния им принос към българската еврейска общност и с благодарност за развитие на толерантността в българското общество.

Акцент в програмата беше Меморандумът, с който през месец февруари 2019 г. OEБ "Шалом" и Фондация „ГЛАС“ поставиха началото на изграждането на партньорска мрежа от български неправителствени организации, обединени от желанието да живеят в гражданско общество без разделения, прояви на нетолерантност и реч на омразата. Kъм общата ни визия за България като част от демократичното семейство на Европа днес се присъединиха още 10 български неправителствени организации.
Източник:  Организация на евреите в България "Шалом" и собствена информация.

*

*  *

Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с орден "Стара планина" първа степен

Спасяването на българските евреи не е само историческо събитие, а вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, каза Румен Радев

Държавният глава Румен Радев удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер с орден "Стара планина" първа степен. На тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 известният филантроп получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за развитието и укрепването на приятелските връзки и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, еврейската общност и гражданското общество в Република България, както и за значителния си принос за развитието на образованието у нас.

„Спасяването на българските евреи не е само историческо събитие, а вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, защото един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато е изградил фундаментални ценности в продължение на повече от хиляда години“, заяви президентът Румен Радев в приветствието си.

Държавният глава посочи, че днес отбелязваме и 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

В словото си президентът Радев отбеляза, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на Организацията на евреите в България "Шалом" съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата.

От своя страна президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер благодари за честта да бъде удостоен с висшето държавно отличие и заяви, че е получавал много награди, но тази е особено ценна, защото идва от страната, в която за първи път е дошъл през 1997 г. и това, което е обикнал най-много тук, са хората.

„Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена на европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма“. Ако цяла Европа беше показала такъв кураж, това щеше да има позитивен ефект и до днес, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.

На тържественото събитие на „Дондуков“ 2 присъстваха акредитирани в България дипломатически представители и много общественици.

След церемонията президентът Румен Радев проведе работна среща с Роналд Лаудер на „Дондуков“ 2, в която участваха и посланиците на Държавата Израел Ирит Лилиан и на САЩ Ерик Рубин. По време на разговорите бяха обсъдени перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на образованието и науката, насърчаване на взаимните инвестиции и други.

Източник: Cайт на президента на Република България.