В Арменския народен дом се отбеляза 70-годишнината от рождението на писателя Агоп Мелконян

Бе представен сборникът „Светът пред мене е прозорец...“ с преводи на арменски автори, издаден с подкрепата на НССЕИВ

На 10 март 2019 г., със специално събитие в Арменския народен дом в София се отбеляза 70-годишнината от рождението на писателя, журналиста, преводача, публициста и преподавателя Агоп Мелконян.

Организатори на срещата са Арменско училищно сдружение „Степанос Ховагимян“, член на НССЕИВ и редакцията на в. „Ереван“ със съдействието на Координационния съвет на арменските организации в София и на съпругата на писателя г-жа Люси Мелконян.

Аудиторията се докосна отново до преживяванията, мислите, чувствата и харизмата на талантливия арменец чрез откъс от документален филм на БНТ. Спомени за човека и твореца Агоп Мелконян споделиха негови колеги писатели и журналисти.

Специално място бе отделено на великолепните преводи на Агоп Мелконян на арменска поезия от античността до средата на 70-години на XX в. Те са събрани в поетичната антология „Светът пред мене е прозорец…", преиздадена в края на 2018 г. с подкрепата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

Студенти от специалността „Арменистика“ към Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, под ръководството на Зари Танкаранян, изнесоха кратък рецитал по стихове на Нахабед Кучак (X в.) и Саят Нова (XVIIIв.) - в оригинал и в превод на А. Мелконян. Артисти от Арменския любителски театър „Каприел Сундукян“ представиха драматургичния диалог „Насаме пред Бога“, посветен на големия арменски поет Ованес Шираз.

Експерти от Секретариата на НССЕИВ уважиха възпоменателното събитие. От името на организаторите благодарност към НССЕИВ за подкрепата изрази г-н Оник Пилибосян, председател на АУС „Степанос Ховагимян“.

Източник: собствена информация