Седми Национален младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

Творбите ще се приемат до 1 март 2020 година.

Седмият конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” стартира официално на Деня на народните будители, а творбите ще се приемат до 1 март 2020 година. Тази година съорганизатори на състезанието са Община Бургас и Националният дворец на децата. Темата на настоящето издание е: "Аз съм един от тях - българските „Праведници на народите на света."

Със свои художествени разкази в надпреварата могат да се включат младежи от цялата страна. Конкурсът ще се проведе в две категории – „Ученици” – средношколци от VIII до ХII клас, и „Студенти” – до 25-годишна възраст.

Творбите трябва да разказват за живота на един от 20-те обявени за „Праведници на народите на света” българи /по избор на участниците/,  пожертвали благополучието си в името на спасяването на човешки живот и удостоени с най-висша благодарност.

Израелският Национален мемориал Яд Вашем е присъдил титлата „Праведник на народите на света” на над 27 000 души от 51 държави, помогнали за спасяването на евреите по времето на Холокоста. Двадесет от тях са българи. Кои са те и как са заслужили това звание, предстои младежите да открият. Център „Алеф” ще им помогне чрез своята виртуална библиотека, в която за пръв път на български език е събрана цялостна информация по темата от различни източници.

Победителите ще бъдат излъчени на официална церемония в Бургас през май 2020 г.

Повече информация на сайта на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.

----------

НССЕИВ  е подкрепял осъществяването на инициативата на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”, който е член на НССЕИВ.