Тази версия на сайта на НССЕИВ е била активна до м. октомври 2017 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
БългарскиEnglish * Контакти * Карта на сайта * RSS

Декларация на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси във връзка с проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа

28.09.2011
 

Декларация на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси във връзка с проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа

 

Ние, членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, изразяваме своето силно безпокойство от проявите на нетолерантност и на език на омразата, с които българското общество се сблъсква през последните дни. Тези събития бяха породени от криминални прояви на отделни лица, довели до фатален край за двама млади български граждани. Избухна дълго сдържано обществено недоволство срещу самоуправството и тормоза, осъществявани от ограничен брой хора в едно населено място, което стана символ на нарушаването на законността в страната ни през всичките години на прехода. За натрупването на кризисен потенциал допринесе дългогодишната пасивност на редица държавни институции при защита на интересите на обществото и гражданите.

За съжаление тези протести придобиха насилствена форма, а към ясния им социален характер бяха силово привнесени етнически елементи. Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси възразява решително срещу всички опити за придаване на етнически характер на събитията и тяхното използване за политически цели.

Призоваваме институциите на изпълнителната власт, органите на местна власт и местно самоуправление, неправителствените организации и гражданите да прилагат и спазват закона и да противодействат на всички форми на нетолерантност и прояви на език на омразата, като защитят от тях преди всичко учениците и младежите. Нека решаваме противоречията чрез диалог и взаимното разбирателство в рамките на правовата държава и на гражданското общество.

София, 28 септември 2011 г.

 

Начало | Контакти | Карта на сайта | Условия за ползване | Вход в системата
Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси
© 2006, Всички права запазени