БългарскиEnglish * Контакти * Карта на сайта * RSS

ОССЕДВ Враца обсъди Рамковата програма за интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г.

14.07.2010

Рамковата програма за интегриране на ромите в българското общество 201-2020 г. е разгледана на заседание но Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, проведено на 13 юли т.г.  

Мл. специалист по ЕДВ към Областна администрация Враца Албена Кисьова изпрати за сайта на НССЕДВ информация за събитието, отразена в сайта на местния ежедневник "Шанс Нюз"

Интегрираме ромите до 2020 година 

Координаторът Милен Миланов коментира програма „Десетилетие на ромското включване" във Враца 

Националният координатор на програмата „Десетилетие на ромското включване" Милен Миланов разясни новата рамкова програма за равноправно интегриране на ромите в обществото ни пред Областния съвет за етнически и демографски въпроси във Враца. Програмата е разписана на 12 май и е до 2020 година. Основните акценти в нея са свързани с образованието, здравеопазването, жилищния проблем и културата на ромите. Десетгодишната програма набляга на по-високото образование на ромите и стопроцентовия обхват на ромските деца в детски градини и училища. Приоритет ще бъде и повишаване продължителността на живота на ромите, по-ниската смъртност и повишаване на здравната култура. 

От срещата стана ясно, че ЕС е предвидил допълнителни целеви средства за населените места с компактно ромско население и подобряване на инфраструктурата там. Част от тях са за изграждане на социални жилища за ромите и справяне с гетата. Колко са парите и кога ще бъдат отпуснати обаче, не стана ясно. В сферата на културата, като акцент в програмата, Миланов посочи възраждане на ромския театър във вида от 60-те години. Той обърна внимание на факта, че в голям процент общините не вписват в програмните си документи мерки за интеграцията на ромите. Общинските ромски експерти се оплакаха от липса на работа за ромите и лоши битови условия в кварталите, където живее компактно ромско население. 

Анета Миладинова представи пред Областния съвет за етнически и демографски въпроси дейността на Комисията за защита от дискриминация и разясни по какви въпроси хората могат да търсят помощта й и да дават сигнали за прояви на дискриминация. 

http://shansnews.vratza.com/bg/integrirame-romite-do-2020-godina/

 

Начало | Контакти | Карта на сайта | Условия за ползване | Вход в системата
Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси
© 2006, Всички права запазени