БългарскиEnglish * Контакти * Карта на сайта * RSS

В страната отбелязват Международния ден на ромите

08.04.2015

По традиция за Международния ден на ромите областни и общински администрации, както и неправителствени организации, организират редица събития за отбелязването му. 

По-долу може да намерите информации в медии по повод различни прояви в страната, свързани с 8-ми април:

 

На 7 април 2015 г. в Евро Синема София бе организирана прожекция на документалния филм „Забравеният геноцид – ромите от Европа по време на Втората световна война.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jqyaE0wixMQ&list=PLfRehP13eYRuPChSsqXTKkhY0X5HcvQy6

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417326

8 април е Световен ден на ромите

8 април 2015 08:32

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 аплил за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

На 8 април от 10.00 часа в Народно читалище „Съгласие - 1929” в с. Крумово, община "Тунджа", ще се отбележи Международния ден на ромите с празнична програма. Тя включва конкурс за надиграване, изложба на традиционни за ромската общност кулинарни специалитети, облекла и предмети. В празника ще вземат участие деца от група „Люляче” в село Крумово, възпитаници на ОДЗ „Кольо Тенев” в село Тенево и ученици от начално училище „Св. Климент Охридски” в село Крумово.

Организатори на празника са Община „Тунджа” и НПО „Багри - Танци - Рома”.

 

 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417584

100 карамфила пуснаха в река Янтра в памет на загиналите при ромския Холокост

8 април 2015 14:35 | Мариета Стоянова |1КоментирайПрепоръчай (0)

100 карамфила пуснаха от Стамболовия мост в река Янтра доброволци към Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” във Велико Търново. По този начин те почетоха паметта на ромите, загубили живота си в нацистките лагери по време на Втората световна война.

Акцията се организира по повод Международния ден на ромската общност – 8 април. “На този ден почитаме паметта на онези около половин милион роми, избити в лагера на смъртта. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които не са се завърнали”, обясни Теодора Крумова от Център Амалипе.

Освен отдаване на почит на жертвите от Холокоста, на 8 април ромите честват приемането на свои знаме и химн. Това става на 8 април 1971 год., в Лондон, когато е открит първият Конгрес на Международния ромски съюз. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем“, написана от сърбина Жарко Йованович, а ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо и зелено, символизиращи небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

По повод Мeждyнapoдния дeн нa poмcкaтa oбщнocт в десетки населени места се организират спopтни занимания, диcкycии, лекции и шествия. Кaмпaниятa на Цeнтъp “Амaлипe” е под мотото “Слънцeтo cвeти eднaквo зa вcички” и oтпpaвя aпeл зa yвaжeниe, миp и тoлepaнтнocт между всички етноси.

Като част от инициативите във Велико Търново довечера от 19,00 ч. в Клуб “ТАМ” ще има безплатна прожекция на полския игрален филм “Папуша”. Лентата разказва за живота на полската циганска поетеса Бронислава Вайс, известна повече с детското си име Папуша (Кукличка).

 

http://pa1.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B0-5000-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80/

Общината отдели 5000 лева за Международния ден на ромите

ПАЗАРДЖИК — 7 АПРИЛ, 2014 В 16:22 ЧАСА. 

Общината организира за поредна година празничен концерт, по повод 8-ми април – Международен ден на ромите. Програмата ще започне в 13.00 часа в Спортна зала “Васил Левски” с танцови изпълнения на ученици от СОУ “Димитър Гачев”, НУ “Г. С. Раковски” и ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, както и децата от ЦДГ “Зорница”. Кулминацията на програмата ще бъде изпълнението на оркестър “Картал” от Пазарджик.
Заявки за участие са подали ученически и танцови групи не само от Пазарджик, но и от селата Юнаците, Сарая и Главиница. Водещи на концерта ще бъдат Ангелина Николова и Димитър Караславов.
В празничната програма ще бъдат наградени и победителите от провелите се състезания за най-дълго теглене на товар от превозни средства с животинска тяга и за най-дълго летял гълъб.

 

http://www.focus-news.net/news/2015/04/08/2048278/xvii-mezhdunaroden-festival-na-romskata-pesen-detsa-na-slantseto-shte-se-provede-v-blagoevgrad.html

XVII Международен фестивал на ромската песен „Деца на слънцето“ ще се проведе в Благоевград

8 Април 2015 | 08:07 | Агенция "Фокус"

Благоевград. За поредна година в Благоевград ще се проведе XVII издание на Международния фестивал на ромската песен „Деца на слънцето“. Празникът ще се проведе от 16.00 часа в двора на Помощно училище "Св. Паисий Хилендарски" в града. Много изненади и майсторски изпълнения обещават организатори и участници. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. 
От 14.00 часа в зала 101 на община Благоевград ще се проведе среща между представители на община Благоевград, областна администрация, Регионален инспекторат по образование, Комисията за защита от дискриминация, директори на училища, детски градини, МКБППМН, неправителствени организации. На срещата ще бъдат представени политиките на община Благоевград, свързани с образователната интеграция на ромите в града и региона. 

 

 http://www.focus-news.net/news/2015/04/08/2048271/kmetat-na-blagoevgrad-atanas-kambitov-otpravi-pozdrav-po-povod-mezhdunarodniya-den-na-romite.html

 Кметът на Благоевград Атанас Камбитов отправи поздрав по повод Международния ден на ромите

8 Април 2015 | 08:04 | Агенция "Фокус

Благоевград. Кметът на Благоевград Атанас Камбитов отправи поздрав по повод Международния ден на ромите, съобщиха от пресцентъра на общината. В поздравителният адрес пише „За Вашия етнос 8 април е историческа дата, която съчетава тъга и радост. На днешния ден се почита паметта на ромските жертви на Холокоста, но и нещо много важно за утвърждаване на ромския етнос- приемането на флаг и химн. Присъединявам се към апела, който отправяте към света всяка година - за взаимно уважение, равенство и мир!Пожелавам Ви здраве, да продължите да разкривате Вашата история, да я развивате, да се обогатявате културно и духовно и да показвате различните нюанси на Вашата богата същност“, пише още в поздравителният адрес.

 

http://www.focus-news.net/news/2015/04/08/2048596/v-obshtina-kavarna-otbelyazaha-mezhdunarodniya-den-na-romite.html

 

В Община Каварна отбелязаха Международния ден на ромите

8 Април 2015 | 15:38 | Агенция "Фокус

Каварна. Актьорът Влади Въргала и журналистът Васил Иванов бяха удостоени с приза „почетен ром” на ромския квартал в Каварна, съобщиха от пресцентъра наобщината. Отличието се връчва традиционно вече осма година по случай Международния ден на ромите за принос в развитието на етническата толерантност. Влади Въргала излезе преобразен като типичен ром в черен костюм, бели обувки и розово бомбе, с посланието, че за него няма разлика в цвета на кожата и вероизповеданието, защото „Ти си просто човек, а къде ще живееш и как ще живееш това е личен избор“. В ролята на почетен ром, Въргала поздрави всички хора по света с думи на ромски: „Одевел те дел туменге зурлите тай бахталипе!" („Господ да ви дава здраве и щастие”). Васил Иванов пък даде за пример ромския квартал „Хаджи Димитър” с хубавите си къщи и асфалтирани улици. За празника ромите бяха поздравени от кмета на общината Цонко Цонев, който ги зарадва с новината, че ще осигури нови работни места, тъй като предстои този месец да заработи фабриката за рапани, която се намира в квартала. С усмивка Цонев допълни, че се надява някой ден и той да бъде удостоен с приза „почетен ром“. Ромския квартал в Каварна, прочут още като „Бевърли хилс“, отдавна е известно, че няма проблем с интеграцията на ромите. Основата на тази интеграция е, че общината успява да осигури добри условия за живот на всички нейни жители и така различните етноси сами се интегрират
Празникът в Каварна започна с концерт на възпитаници на детски градини и училища от общината. В програмата се включиха още гости от Тутракан. А специално за Международният ден на ромите оркестър „Тракия” и Иво Папазов – Ибряма поздравиха всички празнуващи.

 

http://www.focus-news.net/news/2015/04/08/2048455/romite-v-kazanlak-chestvat-svoya-praznik.html

Ромите в Казанлък честват своя празник

8 Април 2015 | 12:15 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Ромите в община Казанлък започнаха своя празник на 8 април с поднасяне на венец пред паметника на Георги Тихолов и Жельо Маналов, издигнат край село Овощник, които по време на Втората световна война са рискували живота си, спасявайки роми. Това съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. Заместник-кметът на община Казанлък Петър Косев поздрави присъстващите по случай техния празник. След официалната церемония започна традиционното къпане на казанлъшките роми в минералната баня край Овощник, след което всички присъстващи ще получат обяд. Празникът на ромите започна от 5 април със състезания по футбол, спринтово бягане и шахмат и ще завърши утре, 9 април, с надбягване на двуколки, след което победителите в отделните спортни дисциплини ще бъдат наградени. 

 

http://www.focus-news.net/news/2015/04/08/2048382/s-muzika-i-tantsi-v-plovdiv-shte-bade-otbelyazan-mezhdunarodniyat-den-na-romite.html

 С музика и танци в Пловдив ще бъде отбелязан Международният ден на ромите

8 Април 2015 | 10:33 | Агенция "Фокус"

Пловдив. Програмата посветена на Международния ден на ромите в Пловдив започна в 10.00 часа. Това каза за Радио "Фокус" – Пловдив, Антон Карагьозов, председател на фондация за регионално развитие "Рома". В празника на ул. "Ландос" (до училище "Димчо Дебелянов") ще се включат детски вокални групи от СОУ "Найден Геров" и танцов ансамбъл от град София. По думите на Карагьозов, ще има танци и чае шукарие. Паралелно с това фондацията работи по един проект за превенция на ранните бракове. В тази връзка днес, младежи от квартал Столипиново ще раздават ключодържатели, химикали и диплянки ''Не на ранната женитба". Според председателя на "Рома", за да се променят нагласите и традициите при ромите, се иска много работа в това отношение, но въпреки това инициаторите на проекта се надяват да постигнат успех. "Днес е работен ден, но все пак очаквам хора да присъстват и да бъдат съпричастни на този ден, да бъдем заедно", каза още Карагьозов.
Калина СИНДЖИРЛИЕВА

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417244

Над 60% от децата в „Столипиново“ се женят на 13 или 14 години

8 април 2015 07:31 | Виктор Кадири |

Между 60 и 70 % от децата в етническия квартал „Столипиново“ се женят на възраст между 13 и 14 години. Това заяви за Дарик радио управителят на фондация „Рома“ Антон Карагьозов.

По думите му въпреки многобройните проекти и инициативи за превенция на ранните бракове, процесът продължава от години. „Има определена група маргинализирани хора, които не се съобразяват със Закона и продължават да спазват тази остаряла традиция“, обясни Карагьозов, който е и общински съветник от ДПС.

Един от проблемите според него е, че все още няма ефективни присъди, а само глоби и пробации за родителите, които женят децата си преди да навършат пълнолетие. „Докато не бъдат вкарани в затвора 5 или 10 родителя ситуацията трудно ще се оправи“, категоричен бе съветникът.

По случай днешния Международен ден на ромите, доброволци от фондация „Рома“ ще раздават химикали и диплянки с информация за превенция на ранните бракове в района.

 

В 10.00 часа ще започнат и тържества по случай празника, като освен музика и танци ще има и конкурс „Мис Чай шукарие“.

 

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1416905

Експерти ще обсъждат културното многообразие и толерантността на форум в Русенския университет

7 април 2015 10:49 | Дарик Русе |

Русенският университет, Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, Професионално направление „Социални дейности“ организират дискусия, посветена на културното многообразие, толерантността и недискриминирането.

Срещата е съвместна инициатива на регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация за Област Русе, Дирекция „Здравни и социални дейности“ в Община Русе и Клуба на социалния работник при Русенския университет. Събитието ще се проведе на 8 април от 17.30 часа в зала 2.105 на висшето училище.

Темата на дискусията е: „Заедно за културно многообразие, толерантност и недискриминиране“. В нея ще се включат представители на 3 етнически общности в област Русе – турци, кримски татари и българи, изповядващи исляма. Те ще разкрият исторически, културни, битови факти за общностите си, както и своите възгледи за толерантността, интеграцията и недискриминирането. Поканените са уважавани в общността и обществото хора. За турците ще говори Гюнюл Мехмедова, за кримските татари - Айгюл Мехмедова, за българите, изповядващи исляма - Филчо Хайвазян.

Представители на Община Русе ще споделят добри практики в работата си с различните общности в региона.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417553

Проект стимулира ромски деца да учат

8 април 2015 14:00 | Дарик Стара Загора |

 

Шейсет деца от ромски произход и ученици от социално слаби семейства са част от проект „Успешното образование-сигурност за нашите деца". Той е на стойност 32 хил. лева, осигурени от Тръст за социална инициатива към „Америка за България" и се изпълнява се от фондация „Лозенец". Проектът стартира през октомври миналата година и ще продължи до края на юни 2015 година.

Целта на проекта е да мотивира учениците да продължат своето образование, а по-големите да осъзнаят необходимостта от професионална квалификация. Данните сочат, че преди три-четири години едва 5-6% от ромските деца са продължили да учат след осми клас, а сега броят им е нараснал около четири пъти.

Учениците, част от проекта, са включени в стипендиантски програми, осигурени са им помагала, учебници, материали, карти за пътуване. Подрастващите са включени в проекта на доброволен принцип, а обученията се провеждат през почивните дни, като сериозно внимание е отделено и на работа с родителите. Децата са разделени в шест групи по десет, като основните занимания са по предметите за матури-български език и математика, обясни преподавателят по български език и литература Иванка Милева. Амбицията ни е 20 деца от фондацията да продължат своето образование след седми клас, 20 шестокласници да надградят своите знания, а останалите да учат и след осми клас. Има група от десет ученика, които миналата година не успяха да се класират, но се надяваме тази година да продължат образованието си в професионални гимназии, допълни Милева. Според нея причината за отпадналите от програмата деца е липсата на личностна и семейна мотивация.

От фондацията предвиждат в проекта да бъдат включени и ученици, които са завършили 11 клас, но заради отпадане на матурите, са без диплома за средно образование.

Днес е Международният ден на ромите. Чества се ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион".

 

 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417388

Добрич отбелязва Международния ден на ромите

8 април 2015 09:28 | Дарик Добрич 

 

Добрич отбелязва Международния ден на ромите – 8 април с богата културна програма. Тържествените прояви започват с полагане на цветя пред паметника на Васил Левски от 11.00 часа. В 12.00 часа на площад „Свобода” ще се състои митинг – шествие.

От 13.30 часа в Регионална библиотека „Дора Габе” се открива Кръгла маса на тема „Ромската общност в Добрич – проблеми и решения”.

В 14.00 часа във фоайето на концертна зала „Добрич се открива изложбата „Най-добрият човек, когото познавам”.

Ромски медиатори и младежки работници организират среща с млади хора в квартал "Изгрев", ул. „Агликина поляна” от 15. 00 ч. На нея ще бъде представена кратка презентация за произхода на ромите и събитията, свързани с днешния празник. Срещата е част от дейностите по проект “Младежки център Добрич – Вашето утре”, финансиран по Програма “Деца и младежи в риск” на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.

От 16.00 часа в Органова зала ще бъде връчена Голямата награда за принос в културното развитие на ромската общност в Добрич, ще бъдат раздадени и наградите за рисунки и есета на тема”Най-добрият човек, когото познавам” и наградите за най-добър музикант, танцьор, певец и танцов състав. Свои изпълнения ще представят и съставите при Народно читалище „Романо дром”.

 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1417558

В изложба показаха историята на кюстендилските роми

8 април 2015 14:04 | Иво Кирилов |

„РОМИТЕ В КЮСТЕНДИЛСКИЯ КРАЙ - ИСТОРИЯ, БИТ И КУЛТУРА", е заглавието на изложба, която бе открита в къща- музей "Димитър Пешев" в Кюстендил.

Чрез фотоси, факсимилета от научни изследвания, текст и материали на бита изложбата проследява живота на ромите в Кюстендил от заселването им през XIII-XIV век до наши дни.


„Това е една от първите по рода си изложби в България. В 22 табла се представят теми като „Преместването от град Кюстендил в ново селище", „Комунистическата съпротива и циганите", „Циганите от Кюстендил през Втората световна война", „Училище и просвета", „Културен живот" и др. Първите сведения за заселването на циганите в региона на Кюстендил е от 1866 г. при едно от преброяванията на населението. До 80- те години на миналият век те са обозначавани с термина „цигани". Първите две места в Кюстендил, където са живяли циганите са в района на Катранлия и на сегашният магазин „Кауфланд", след което те се преместват в сегашният си квартал „Изток"", заяви директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.

Място в изложбата е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.


„Част от техният облик се определя и от техният начин на живот. В това число и занаятите, които те упражняват. Сред тях са ковачество, калайджийството, решетарството и др. Часто т изложбените табла са свързани и с празничната им система. Например христянският празник Васильовден при тях е Банго Васил. Ромите са привърженици на старият стил на юлиянският календар. В изложбата може да си види и хамалското знаме",заяви експертът от РИМ Веска Спасова.


Откриването на изложбата бе съпроводено от музикално изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Мечта"- Кюстендил, в къщата музей „Димитър Пешев". 
Организатори са Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов" и Сдружение „Ларго". Изложбата се открива по повод 8- ми април- Международния ден на ромите.

 

Начало | Контакти | Карта на сайта | Условия за ползване | Вход в системата
Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси
© 2006, Всички права запазени