БългарскиEnglish * Контакти * Карта на сайта * RSS

Ромски журналист от България с награда от международен кино фестивал

22.05.2015

Документалният филм "На мисия" на Бисер Петков стана най-добрата продукция на фестивала за ромски филми Golden Wheel в Скопие

20 май 2015, 11:53

Българинът от ромски произход Бисер Петков получи международно признание за работата си като журналист и застъпник за правата на ромите.

Журито на международния фестивал за ромски филми Golden Wheel, който се проведе в Скопие, постави на първо място в категорията "Най-добра продукция" неговия авторски документален филм "На мисия".

Без да подозира, че филмът му е избран за участие, журналистът научи с изненада за отличието с цели две седмици закъснение.

"Изключително съм благодарен за признанието, както и за възможността да работя по филма си с толкова добър международен екип. За мен е важно хората да видят, че ромите могат да имат и положителен образ, че има и успешни роми, които служат за пример в общността", коментира Бисер Петков.

"На мисия" разказва историята на младата Деница Михайлова,

също от ромски произход, която работи като експерт по въпросите за правата на човека в българското Министерство на външните работи.

Деница, чиято мечта е да стане първия дипломат от ромски произход, упорито се стреми да преодолее етническите разделения.

За разлика от много други успели роми, които публично отричат своя произход заради разпространените предразсъдъци и дискриминация, Деница се гордее и говори открито за него.

Тя израства в семейството на известен ромски музикант,

в което има силни традиции, но и възможност да пътува по света и да се интегрира с неромски общности още от най-ранна възраст.

Деница се сблъсква с традиционните предизвикателства, тъй като става студентка и й се налага да балансира между учението, самотното майчинство и работата в министерството.

Днес тя подкрепя редица ромски младежки проекти и лидерски инициативи, като чрез личния си пример вдъхновява младите роми в България да се осмеляват да мечтаят.

Източник: VESTI.bg
Начало | Контакти | Карта на сайта | Условия за ползване | Вход в системата
Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси
© 2006, Всички права запазени