БългарскиEnglish * Контакти * Карта на сайта * RSS

В рамките на Председателството на Република България на Комитета на министрите на Съвета на Европа,от 26-до 29 април 2016 г., в гр. София ще се проведе изнесено заседание на Експертния комитет по въпросите на ромите (CAHROM) към Комитета на министрите на Съвета на Европа

25.04.2016
В рамките на Председателството на Република България на Комитета на министрите на Съвета на Европа,от 26-до 29 април 2016 г., в гр. София ще се проведе изнесено заседание на Експертния комитет по въпросите на ромите (CAHROM) към Комитета на министрите на Съвета на Европа

От 27 до 29 април 2016 г. у нас ще се проведе XI-то изнесено заседание на Експертния комитет по въпросите на ромите (CAHROM) към Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Участие ще вземат експерти от 41 държави членки на Съвета на Европа, представители на високо ниво на Съвета на Европа, членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, на структури към ООН, международни организации. Заявеният интерес към България е изключително голям, очаква се да се включат около 90 – 100 души (за сравнение в досегашните заседания са участвали около 60-70 човека).

Организатор на събитието от българска страна е Секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет (НССЕИВ).

Заседанието ще бъде открито от г-н Ивайло Калфин, заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика, председател на НССЕИВ. Приветствия ще отправят заместник-министрите на външните работи Румен Александров, на здравеопазването д-р Адам Персенски, на образованието и науката Красимир Киряков, кметът на район Красна поляна Иван Чакъров, проф. Ивайло Търнев - един от основоположниците на здравното медиаторство в България.

По традиция всяко редовно заседание на CAHROM се предшества от визита и споделяне на добра практика в определена приоритетна област. Участниците ще посетят гр. Самоков на 26 април 2016 г. ( от 10.30 до 16.00 ч.), където се  реализират проекти, свързани с интеграция на ромски общности, вкл. и дейности, свързани с добрият пример на здравния медиатор. Програмата на посещението предвижда среща с кмета, с представители на Националната мрежа на здравните медиатори, участници в програмите  РОМЕД и РОМАКТ на Съвета на Европа и на Европейската комисия, среща с протестантския пастор и дискусия с ромски студенти, ще бъде посетена на място добрата практика, в която Самоков е сред пионерите у нас - здравните медиатори да работят в болницата.

Сред темите на заседанието ще бъдат: приносът на Съвета на Европа към  въпросите на интеграцията на ромите и актуализацията на Тематичния план за действие на Съвета на Европа относно ромите и пътуващите, координацията между международните организации и техните приоритети за 2016-2019 г., жилищните условия, уязвимите групи сред ромските общности – ромските жени, деца и групата на ЛГБТ, ромска история, Ромския геноцид, проявите на антициганизма/антиджипсизма; ще бъде обсъден проект на концепция за препоръка от името на заседанието относно достъпа на ромите и пътуващите до правосъдие и други текущи и оперативни теми на комитета.

Участниците в събитието ще имат възможност да се докоснат до културното богатство на нашата страна. На 27 април 2016 г., от 19.30 ч., в Централния военен клуб в София, ще бъде представена културна програма, организирана от Секретариата на НССЕИВ и сдружение „Рома верситас“, с участието на млади ромски изпълнители, които ще се изявят в различни музикални жанрове – опера, класическа музика, джаз, фолклор.  

Начало | Контакти | Карта на сайта | Условия за ползване | Вход в системата
Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси
© 2006, Всички права запазени