Тази версия на сайта на НССЕИВ е била активна до м. октомври 2017 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
БългарскиEnglish * Контакти * Карта на сайта * RSS

Председателят на НССЕИВ поздрави организаторите и участниците в XXVI-я Национален събор на каракачаните в България

28.08.2017
Председателят на НССЕИВ поздрави организаторите и участниците в XXVI-я Национален събор на каракачаните в България
IMG_20170826_103837.jpg
*голям размер

На 26 август т.г., в местността Карандила над Сливен, се проведе XXVI - я Национален събор на  каракачаните в България, организиран от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Заместник-министър-председателят по икономическата и демографската политика и председател на НССЕИВ г-н Валери Симеонов поздрави организаторите и участниците в събора за отдадеността, с която работят за опазването и развитието на традициите и културата на каракачаните - ценна част от националната ни култура.  В поздравителния адрес, който бе прочетен от г-н Никола Петков, експерт в Секретариата на НССЕИВ, се казва още, че държавата полага усилия и подкрепя опазването и представянето на културните ценности, тяхното популяризиране и дообогатяване.

IMG_20170826_104311.jpg
*голям размер

Съборът премина, както винаги, при образцова организация. Откриването, по православна традиция, стана с водосвет, който с благословението на Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, бе отслужен от отец Йоан. Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България г-н Коста Балездров приветства събралото се на старопланинската поляна множество и даде думата на официалните гости.

Приветствията бяха поднесени и: от кмета на община Сливен г-н Стефан Радев, от председателя на общинския съвет г-н Димитър Митев, от името на сливенските депутати – г-н Кольо Милев, и др. Поздравления отправиха и представители на каракачански организации от Република Гърция.

IMG_20170826_124258.jpg
*голям размер

Последва богата  фолклорна програма с участието на танцовите състави при КПДК Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат и Ксанти, Гърция.

Специално участие взеха хор при Българо-Гръцко Дружество "Одесос" - Варна и ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.

За музикалното оформление допринесе оркестър за каракачанска музика с певец Янис Локовитис и Никос Макрис - кларинет.

Вечерта в Сливен са проведе Каракачанско гленди, с участието на Аристос Констандину и бенд и голямата звезда на гръцката музика – Стелиос Дионисиу.

Източник: Секретариат на НССЕИВ
Начало | Контакти | Карта на сайта | Условия за ползване | Вход в системата
Национален съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси
© 2006, Всички права запазени