Дигитална трансформация, която работи за всички

Дигитална трансформация, при която правата на човека да бъдат поставени на първо място.

На 7 ноември 2023 г., Европейската служба за граждански действия (ECAS) организира интерактивно събитие в София, част от серията събития, които се провеждат в държави членки на ЕС, с цел съвместно разработване на ръководни принципи за дигитална трансформация, която работи за всички. За участие са поканени държавни и общински институции, граждански организации, представители на академичните среди и на частния сектор.

Международен ден на ромския език

По време на Първия ромски конгрес през 1971 г., ромският език е официално признат за език на ромите в Европа.

През 2015 г. ЮНЕСКО обявява 5 ноември за Световен ден на ромския език. По данни на ЮНЕСКО „Ромският език има около 33 000 думи и представлява добра основа за неговото модернизиране и окончателно стандартизиране. Има 17 диалекта, но говорещите различни диалекти могат да се разбират.“

Световният ден на ромския език насърчава ромския език, култура, образование и съхраняването на народностното самосъзнание.  

 

Младежка фондация “Арете” - България организира благотворителен концерт под надслов: „Дари възможност, стани част от промяната!“

Събраните средства ще се използват за стипендии в подкрепа на образованието на зрелостници и студенти от ромски произход.

Доброволците и Младежкият съвет на Младежка фондация “Арете” - България   организират пети юбилеен концерт под надслов: „Дари възможност, стани част от промяната!“

Център АЛЕФ дава старт на XI Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Крайният срок за получаване на творбите е 1 февруари 2024 година.

Център АЛЕФ дава старт на XI Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

In memoriam Напусна ни Димитрис Гривас

С прискърбие научихме за кончината на Димитрис Гривас, почетен председател и създател на една от най-дългогодишните организации-членове на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Най-искрени съболезнования към семейството и близките на Димитрис Гривас.

Поклон пред паметта му!

Система за мониторинг, оцен​ка и контрол на изпълнението на ​Националната стратегия на Репуб​лика България за интегриране на ромите 2012-2020​ г.