ПОРАЙМОС (ХОЛОКОСТ) - Светът почита ромите, загинали в Аушвиц-Биркенау

74 години от геноцида над ромите в нацистките концлагери Аушвиц и Биркенау

На 15 април 2015 година Европейският Парламент прие с мнозинство резолюция, с която официално се признава ромският геноцид, а 2-ри август е обявен за официална дата за възпоменание и почит.

На 2 срещу 3 август 1944 г. нацистите убиват в газовите камери 2897 роми от така наречения „Цигански лагер“ („Zigeunerlager“) в Аушвиц-Биркенау, където по време на Втората световна война загиват близо 19 300 роми. Според данните на различните изследвания жертви на нацисткия геноцид стават между 250 000 и 500 000 роми. На ромски език Холокост се нарича Пораймос. На 2 август в Аушвиц ежегодно се организира възпоменателна церемония.

На 16-ти май 1944 година в концентрационният лагер Аушвиц, след като разбират, че никой не напуска лагера жив, ромите се вдигат на бунт – противопоставят се на есесовците с всякакви подръчни „оръжия“, като камъни и прътове. Доста от офицерите на Хитлер са били убити и ранени. Това е единственият познат в историята бунт срещу насилието, упражнявано в концентрационните лагери на Третият Райх.

Втората световна война и геноцидът са само част от последиците, които стереотипите и предразсъдъците генерират, а расизмът и фашизмът се издигат в култ, ставайки причина много хора да бъдат поробени, а други – да се сблъскат със смъртта. Тези исторически факти не бива да остават под сянка и неизвестни, тъй като историята гради бъдещето на човечеството, напомняйки му както за минал прогрес, така и за допуснати грешки, които не бива да бъдат повтаряни отново. Войната и насилието трябва да останат някъде там – в историята, да се говори за тях и хората да си дадат равносметка за нещата, които са били причина милиони да загинат и изстрадат.

Светът трябва да се гради на мирни основи.

В днешни дни расизмът, както и антициганизмът, се срещат в цяла Европа. Историята е доказателство и начин за възпитание на младото поколение, което трябва да бъде опазено да не попадне във вихъра на неонацистките идеологии.

Ромският геноцид остава в широка степен неразпознат до днешни дни. В продължение на 7 години, от 2010 година насам, десетки, а през последните години и стотици, младежи с от различни националности се събират в Полша, за да вземат участие във Възпоменателна церемония в почит на избитите роми в концлагерите на Хитлер.

Втори август е ден за възпоменание и поука!