Зам.-министър Петрова: Развитието на младежите в България е сред приоритетите на МТСП

Зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова се срещна с представители от българския Национален младежки форум както и с младежи от сходни организации от седем различни държави – Македония, Румъния, Турция, Гърция, Бразилия, Коста Рика, ЮАР. На срещата бях обсъдени предизвикателствата пред социалното предприемачество. Младежите работят по проект „Гмурни се в социалното предприемачество“ и представиха основните дейности и цели при реализирането му. 

За мен е чест Националният младежки форум да бъде част от взаимния диалог, който МТСП води с много неправителствени организации относно бъдещето на младежите в България. Създаването на по-добри условия за тяхното развитие е сред приоритетите на МТСП, тъй като именно младите хора са бъдещето. Изключително много се радвам, че работите по  програми за популяризирането на социалното предприемачество, каза зам.-министър Петрова и добави, че в бъдеще младежите могат да разчитат на сътрудничество с МТСП в тази област.

По време на срещата акцент бе поставен върху Националната концепция за социална икономика, чиито приоритети са подобряване на познаваемостта на социалните предприятия и създаването на по-добра правна рамка за развитието им. Идеята е чрез социално предприемачество да се създадат повече възможности за заетост за групи в неравностойно положение на пазара на труда.

Надявам се след приключване на проекта отново да се видим, за да обменим добри практики и опит, който бихте могли да предложите на младежите, както в България, така и по света. Във вас виждам заряд, който би могъл да се трансформира в нови идеи, които да са полезни за младежите от всички страни, допълни зам.-министър Петрова.

Източник: Министерството на труда и социалната политика