Позиция на секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет по повод на смъртта на дете на тротоара на бул. „Академик Иван Евстатиев Гешов“ в София

Трагедията, която се случи преди дни, когато шестнадесетгодишно момче, стъпвайки на шахта, загина, покосено от токов удар, разтърси обществото. Заради все още неизяснени причини и виновници е погубен животът на един млад човек, който няма никаква вина за това.

За съжаление редом със съчувствието и покрусата от нелепата смърт, поле и трибуна в медийни публикации и в социалните мрежи намериха и безчувствени и цинични внушения, които наблягат на етническата принадлежност на починалото момче.

Секретариатът на НССЕИВ категорично се противопоставя на подобни публикации и интерпретации, които обвързват настъпилата трагедия с етническата принадлежност на загиналия.

Секретариатът на НССЕИВ призовава обществеността и медиите да не допускат изказвания и публикации, които противоречат на общите ни ценности на толерантност, взаимно уважение и зачитане на човешкото достойнство на всеки гражданин на Република България.