Премиерната прожекция на дебютния документален филм “Весел е циганският живот“ премина при голям успех

На 8 април 2017 г., по повод на Международния ден на ромите, се състоя премиерната прожекция  на дебютния документален филм “Весел е циганският живот“. Филмът, с автор младата режисьорка от ромски произход Людмила Живкова, е посветен на тема, свързана с Холокоста по времето на Втората световна война и по-конкретно е насочен към съдбата на ромите в онези страшни времена. Авторката показва, че на фона на случилите се трагични събития в Европа, само българските роми, не само, че не намериха смъртта си, но и нараснаха по численост в пределите на страната. Същото стана и с българските евреи. 

В препълнената зала на „Дома на киното“ присъстваха студенти, кинотворци, представители на държавни и обществени организации, на академичната общност, роми от различните софийски квартали и страната.

Филмът бе приет добре от публиката. Присъстващите излязоха впечатлени от прожекцията и изразиха мнение, че той трябва да се види от по-широка аудитория в страната и чужбина.

Премиерната прожекция на филма се осъществи с подкрепата на секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.