Новини

Дигитална трансформация, която работи за всички

Дигитална трансформация, при която правата на човека да бъдат поставени на първо място.

На 7 ноември 2023 г., Европейската служба за граждански действия (ECAS) организира интерактивно събитие в София, част от серията събития, които се провеждат в държави членки на ЕС, с цел съвместно разработване на ръководни принципи за дигитална трансформация, която работи за всички. За участие са поканени държавни и общински институции, граждански организации, представители на академичните среди и на частния сектор.

Международен ден на ромския език

По време на Първия ромски конгрес през 1971 г., ромският език е официално признат за език на ромите в Европа.

През 2015 г. ЮНЕСКО обявява 5 ноември за Световен ден на ромския език. По данни на ЮНЕСКО „Ромският език има около 33 000 думи и представлява добра основа за неговото модернизиране и окончателно стандартизиране. Има 17 диалекта, но говорещите различни диалекти могат да се разбират.“

Световният ден на ромския език насърчава ромския език, култура, образование и съхраняването на народностното самосъзнание.  

 

Младежка фондация “Арете” - България организира благотворителен концерт под надслов: „Дари възможност, стани част от промяната!“

Събраните средства ще се използват за стипендии в подкрепа на образованието на зрелостници и студенти от ромски произход.

Доброволците и Младежкият съвет на Младежка фондация “Арете” - България   организират пети юбилеен концерт под надслов: „Дари възможност, стани част от промяната!“

Център АЛЕФ дава старт на XI Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Крайният срок за получаване на творбите е 1 февруари 2024 година.

Център АЛЕФ дава старт на XI Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

In memoriam Напусна ни Димитрис Гривас

С прискърбие научихме за кончината на Димитрис Гривас, почетен председател и създател на една от най-дългогодишните организации-членове на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

Най-искрени съболезнования към семейството и близките на Димитрис Гривас.

Поклон пред паметта му!

Евреите отбелязват РОШ А ШАНА (НОВА ГОДИНА). Честит празник!

Според еврейския календар започва 5784 година.

Поздравяваме всички наши колеги и приятели, които честват празника, с пожелание за мирна, здрава година, пълна с успех и удовлетворение!

„Шана това уметука“!

Вицепремиерът Мария Габриел е определена за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет

С решение № 604 на Министерския съвет от 8.09.2023 г. заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел е определена за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет.

79 години от Геноцида над ромите по време на Втората световна война

Тази година се навършват 79 години от Геноцида над ромите в рамките на нацисткия режим по време на Втората световна война.