Арменската общност в България отбелязва 106-годишнината от Геноцида над арменците

24-и април е Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915-1923 г.). Обявен е първо за Международен ден за солидарност с арменския народ от Европейския парламент през 1987 г. по повод годишнина от началото на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 г. За първи път се отбелязва през 1989 г.

През 2015 г. Българският парламент прие декларация, с която признава „масовото изтребление на арменците” от страна на Османската империя в периода 1915-1922.

С декларацията, 24 април е обявен за ден на възпоменание на жертвите на масовото изтребление на арменците от страна на Османската империя.

На 24-и април арменската общност почита паметта на жертвите на първия за ХХ век геноцид – „Паметта ни задължава да помним, да почитаме, да напомняме, да повтаряме, да изискваме, да бъдем съпричастни!“

По повод поредната годишнина от първия геноцид на ХХ век Координационният съвет на арменските организации в София организира и отправя покана за следните прояви на 24 април (събота):

- от 12.30 часа на поклонение и поднасяне на венци пред Паметника на Геноцида от 1915 г. в Арменските гробища;

- от 13.30 часа – поклонение и поднасяне на венци пред Каменния кръст (Хачкар) в градина „Ереван“ (зад Министерство на земеделието, храните и горите); Ще говори Негово превъзходителство Армен Едигарян – извънреден и пълномощен посланик на Армения в България.

Във връзка с Международния ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915-1923 г.):

- на 24-и април,  от 14.00 часа по БНТ ще бъде показан премиерно (за телевизия) документалният филм на режисьора Костадин Бонев „Изкореняване“ (2017 г., копродукция на Армения и България)

- на 29-и април (четвъртък) ще се излъчи концерта на AGBU SOFIA CHAMBER ORCHESTRA през Youtube, посветен на годишнината от Геноцида над арменците и на жертвите от войната в Арцах през 2020 г.

Източник: Координационен съвет на арменските организации в София