Ромската Нова година – Василица

Банго Васил, Банго Васили, още и Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица е един от най-големите празници на ромите. Празникът се отбелязва от всички ромски общности, като основното е събирането на семейството около празничната трапеза, сурвакането за здраве и берекет.

Ето какво разказва за празника г-н Милен Миланов, председател на Сдружение „Рома Верситас България“: Този празник започва седмица преди 13 януари. Купува се гъска или петел, в случай, че семейството не си отглежда. Животното трябва да бъде купено най-късно на 12 януари и задължително да преспи в къщата „за да не избяга късмета“. Сутринта на 13 януари гъската или петелът се коли и към 14 ч. започват реалните приготовления. Основна грижа е подготовката на трапезата и изработването на сурвакница. При различните групи роми сурвакниците изглеждат по различен начин. Общото е, че се правят от дрян, различна е украсата. Василица е подчертано семеен празник. При всички ромски групи вечерята на 13 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика. Също при всички ромски групи е задължително от момента, в който започва вечерята до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени – никой от семейството не излиза навън, дори в двора и никой външен човек не се допуска да влезе в къщата. Това е един от малкото случаи, в които ромите категорично отказват традиционното си гостоприемство. Върху масата се поставят приготвените гозби – сварен петел или гъска, сърми, често с късмети – дрянови пъпки, баница с късмети, богато украсена питка (също много често с късмети) или обреден хляб –кулак, вино, ракия. Обичайно вечерята започва с прикаждане и благославяне на трапезата. Прикаждащият, обикновено отправя молитви за късмет, плодородие и щастие. След това членовете на семейството се опрощават, като по – малките целуват ръка на по – големите, както е на Сирни заговезни, например. След опрощаването най-старите вземат богато украсената питка или кулака и я счупват на две „за да се види на кого късмета ще е по-голям през тази година и ще храни къщата“. След това майката начупва парчета от питката за всички деца. Първата хапка от питата не се изяжда, а се увива и се поставя под възглавницата. Смята се, че това, което спящият сънува през тази нощ показва какво ще се случи през настъпващата година. Трапезата не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет.

Празникът ще бъде отбелязан с множество прояви, информация за някои от тях:

http://mc.government.bg/newsn.php?n=5836&i=1

На 13 януари т.г. /петък/ от 17:00 ч. с традиционен празничен концерт в Галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски”№ 17 ще бъде отбелязана Ромската Нова година – Василица. 

Концертът в Галерия „Средец” се организира от Министерство на културата, Столична община – дирекция „Култура”, Район „Красна поляна” и Народно читалище „Стоянка Соколова - 1999”. Участие в изявата ще вземат индивидуални изпълнители, танцови формации, както и много млади таланти. Наталия Цекова - една от малкото актриси от ромската общност с диплома  от НАТФИЗ, ще представи част от моноспектакъла „Цигански колела“. В тържествения концерт по повод Василица е поканен да се включи и певецът Джаго, известен още и като ромския Павароти, който е носител на много отличия и награди. В празничната вечер ще звучат песни и изпълнения на Оркестър „Сайме“ от гр. София с ръководител Слави Христов, както и на Музикален оркестър и танцова формация за етно и народни танци към Народно читалище „Стоянка Соколова 1999“ с ръководител г-ца Елени Петкова.

Честването на етнокултурния празник на ромската общност – Василица, се превърна в традиция, която заема важно място в културния календар на страната. Празникът Василица се тачи от ромите като начало на Новата година и се отбелязва на 14 януари. На този ден или в неговото навечерие десетки училища и общностни центрове в цялата страна организират тържества, на които децата представят цялото богатство от фолклорни традиции и бит на различните етноси в България.

 

***

 

На 13.01.2017 г. НЧ „Симона 2002“, с подкрепата на Дирекция „Култура“ на Столична община и СНЦ „Рома Верситас България“ организира „Мис и Мистър Василица“. Участие ще вземат: Ансамбъл „Шукарипе“, Оркестър „Европа бенд“, Карчето и Марко. Място – София клуб „Роял“, НДК, начало – 18.00 ч.

***

http://amalipe.com/index.php?nav=news&id=2853&lang=2

Център Амалипе ще отбележи Василица в София и страната: къде какво предстои?

За осма поредна година, на 13 януари 2017, ученици от десетки училища в цялата страна, участващи в програмата "Всеки ученик ще бъде отличник" ще организират чествания по повод Василица - Ромската Нова Година под мотото „Да възстановим мостовете между нас”. Те ще бъдат  приети от Вицепрезидента Попова, посланиците на САЩ, Германия, Холандия, Швейцария, Великобритания, Дания, Индия, ЮАР, от депутати, министри и заместник-министри. Информация за събитията в София и страната – на http://amalipe.com/index.php?nav=news&id=2853&lang=2 .